Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde nasıl yenir?

Birçok insanın mucize olarak tükettiği iğde, reyonlardaki görünüşüyle ilginizi çekmeyebilir, fakat faydalarıyla pek çok insanın ilgi odağı. Çeşitli yerlerde yetişen bu besin hakkında bildikleriniz kadar bilmediğiniz faydalar da mevcut. Gelin, hep birlikte öğrenelim!

İĞDE NEDİR?

Tüm iklim şartlarına oldukça dayanıklı olan iğde meyvesi, verimli veya verimsiz olan tüm toprak çeşitlerinde de oldukça kolay yetişebiliyor. İğde ağacının verdiği bir meyve olan bu besin, hünnap ile sıkça karıştırılabiliyor. İğdenin en çok yetiştirilen türü kuş iğdesidir. Vitamin bakımından da oldukça zengindir ve böbrek hastalıklarından bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığın önüne geçer. Buna ek olarak iğde, kozmetik alanında da kullanılır.



KURU İĞDE SUYU VE TAZE İĞDENİN FAYDALARI



İĞDENİN ZARARLARI

Her doğal besinde olduğu gibi iğde meyvesinin de tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İğdenin ise bilinen önemli bir yan etkisi bulunmamakta. Sadece fazla tüketildiği takdirde kabızlığa yol açan bir meyvedir. İçerisinde su bulundurmayan bir meyve olduğu için iğde yerken su tüketimine de dikkat edilmelidir.

İĞDE NASIL TÜKETİLİR? İĞDE KABUĞU YENİR Mİ?

Tercihe ve damak zevkine bağlı iğde meyvesi hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Aynı şekilde kabukları soyularak ya da direkt olarak kabukları ile birlikte yemek de mümkündür. Aktarlardan taze meyve halinde bulabileceğiniz gibi, kurutarak da tüketilebilir. Ayrıca kuru hali yapraklarla birlikte demlenip çay yapılarak içilebilir. Bunların yanında, meyveli bir bitki olduğu için reçeli yapılabilir. Fakat fazla tüketmemeye dikkat etmeniz öneriliyor çünkü iğdenin fazla tüketimi kabızlığa yol açabiliyor. Ayrıca vücuttaki suyu emen bir yapıya sahip olduğu için tükettikten sonra bol su içmekte fayda var.



İĞDE ÇAYI NASIL YAPILIR?