DOLAR 33,9902 0.28%
EURO 37,8754 0.69%
ALTIN 2.822,070,46
BITCOIN %
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Kurbanlık hayvan seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler
48 okunma

Kurbanlık hayvan seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler

ABONE OL
15 Haziran 2024 06:00
Kurbanlık hayvan seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Çetin, sağlıklı hayvanlardan elde edilen etlerin de sağlıklı olacağını vurguladı ve kesim ile parçalama işlemlerinde kullanılan alet ve malzemelerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. “Kesim ve parçalama işlemlerinde kullanılan aletler paslanmaz çelikten olmalı, temizlik ve dezenfeksiyonlarına özen gösterilmeli. Tahta gibi kir ve mikroorganizma barındıran malzemelerden kaçınılmalıdır. Kullanılan su, içme suyu kalitesinde olmalıdır.” dedi.

KURBAN KESİMİNDE SAĞLIK VE HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Kurban kesmenin İslam dini açısından önemli bir görev olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, ülkemizde her yıl yaklaşık 3 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kesildiğini ifade etti. Kurbanlık hayvanların sağlıklı olması gerektiğini vurgulayan Çetin, kesimden önce hayvanlara iyi davranılması, eziyet edilmemesi ve dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kesim işlemlerinin mezbahalarda ya da belediyelerin izin verdiği mekanlarda yapılmasının önemine dikkat çekti ve kurban atıklarının çevreye atılmaması gerektiğini belirtti.

SAĞLIKLI HAYVANLAR VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE KESİLMELİ

Prof. Dr. Çetin, kesim öncesinde kurbanlık hayvanların dinlendirilmesinin et kalitesini ve hijyenini olumlu yönde etkilediğini belirtti. “Yorgun hayvanların kesilmesi ile yeterli miktarda kan akmadığından etler iyi bir olgunlaşma periyodu geçiremez, dayanıksız ve kalitesiz olurlar.” dedi. Sağlıklı hayvanların veteriner hekim kontrolünde kesilmesi, etlerin uygun koşullarda taşınması ve muhafaza edilmesinin gıda güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.

KURBAN ETLERİ SOĞUK MUHAFAZA ALTINDA DİNLENDİRİLMELİ

Kesim sonrasında kurban etlerinin soğuk muhafaza altında dinlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Kesim sonrasında sıcaklıkları yüksek olan etler kapalı kaplarda veya poşetlerde bekletilmeden soğuk dolaplara alınmalı ve soğuk havanın etlere direkt temas etmesi sağlanmalıdır. Bu sayede bakteriyel üreme riski ve renkte kararma/koyulaşma önlenebilir.” dedi. Buzdolabında saklanacak etlerin küçük parçalara ayrılarak hijyenik poşetlerde veya kapalı kaplarda saklanmasının kolaylık sağladığını ifade etti. Etlerin dayanma süresinin kesim hijyeni ve muhafaza koşullarına bağlı olarak değiştiğini belirtti.

DONMUŞ ETLER 3 AY SÜREYLE SAKLANABİLİR

Kurban etlerinin uygun şekilde dondurulmasıyla -18°C’de 3 ay süreyle saklanabileceğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Özellikle pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı yerleştirerek ürünlerin yapışmadan muhafazası sağlanabilir.” dedi. Donmuş etlerin buzdolabı koşullarında çözdürülmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, çözdürme ve geri dondurma işlemlerinin gıda zehirlenme riskini artırabileceğini belirtti.

KESİM YERLERİ HİJYEN KURALLARINA UYGUN OLMALI

Prof. Dr. Çetin, Kurban Bayramı’nda hayvan hastalıklarının ve zoonoz hastalıkların yayılma riskine dikkat çekti. Kesim yerlerinin hijyen kurallarına uygun olmaması, eğitimsiz personel gibi sebeplerle kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini belirtti. Sağlıklı ve güvenli kurban eti elde etmek için hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması, veteriner sağlık raporu ve kulak küpesi olan hayvanların kurban edilmesi gerektiğini vurguladı. Kesim yapan personelin eğitimli olması ve yeterli kesimhane ve mezbahaların olmadığı yerlerde mobil kesim istasyonlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kurban etlerinin ihtiyacı olan kimselerle paylaşılması gerektiğini söyledi. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
erzurum escortdedektiffixbetKurumsal Mail Hizmetideneme bonusu veren sitelermatadorbetmatadorbethukuk forumerzurum escortwebmaster forumuİzmit EscortDeneme bonusu veren sitelercasinolevantenmo.meerotik shopwebmaster forumEsenyurt Escortantalya havalimanı transferyeni bahis siteleriporno izlegüvenilir casino sitelerivozolpendik escortEvden Eve Nakliyateryaman escorttaraftarium24fixbetbeylikdüzü escortfixbet
deneme bonusu veren siteler kullanıcıların uzun vadeli kazanç potansiyelini artırır. Kullanıcılar, bonuslar sayesinde stratejilerini geliştirip oyun becerilerini artırdıkça, uzun vadede daha kazançlı hale gelebilirler.
bahis siteleri kullanıcılara çeşitli spor dallarında bahis yapma imkanı sunar. Türkiye'de yasal bahis siteleri kadar yabancı bahis siteleri de popülerdir. Güvenilir bahis siteleri, lisanslı ve kullanıcı dostu arayüzleriyle dikkat çeker. Bahis sitelerinde yüksek oranlar ve geniş bahis seçenekleri bulunur.
deneme bonusu veren siteler