AK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum, Çilesiz İstanbul Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.
Murat Kurum’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Değerli İstanbullular, sizleri, sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün üçüncü buluşmamız olan “Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul” tanıtım toplantımız için yeniden bir aradayız. Ben bizimle bu büyük heyecanı paylaştığınız için her birinize teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz, safalar getirdiniz.
Aziz İstanbullular, bugün İstanbul’umuzda en büyük sorunların başında trafik çilesi gelmektedir. Hedefimiz; 5 yıl boyunca, İstanbulluların omuzlarına ağır bir yük gibi çöken bu trafik çilesini bitirmektir. 1 dakikanın bile önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. İstanbulluların yaşlısı-genci, erkeği-kadını herkes artık bu çileden bıkmıştır. İnsanımız artık duraklarda kuyruk beklemekten dolayı adeta canından bezmiştir. Hal böyleyken; İstanbul’u yönetenlere baktığımızda; insanımızın çektiği bu eziyetlerden dolayı tek bir an bile ne yazık ki rahatsız olmadıklarını görüyoruz. İnsanımızın bu sıkıntısına çözüm bulmak için en ufak bir irade ortaya koymadılar.
Ama biz insanımızın dertlerini biliyoruz. Çünkü milletimizi canımızdan çok seviyoruz. İşte Türkiye Yüzyılı hedeflerimizi bunun için ortaya koyduk. Üzülerek söylüyorum ki İstanbul’umuz; 5 yıldır, Türkiye Yüzyılı hedefinden sapmıştır. Ülkemizin lokomotifi olan İstanbul, her açıdan geride kalmıştır. İBB insan odaklı belediyecilikte sınıfta kalmıştır. 5 yıldır bu şehirde yapılan her iş, günü kurtarma eyleminden ileri gitmemiştir.
Ama milletimiz kesinlikle çaresiz değildir. Çare insanı merkeze alan Gerçek Belediyeciliktir. Çünkü daha ulaşılabilir ve kolay ulaşımın çözümü bizdedir. Bugün gittiğimiz her yede milletimizin heyecanını, umudunu görüyoruz. Yediden yetmişe tüm İstanbullular bize güveniyor, inanıyor. Çünkü insanlar biliyor ki; biz yaptığımız her işi tam yaparız, eksiksiz yaparız. Ve şimdi, İstanbul’un çilesiz geleceğinin teminatı olacak ulaşım projelerimizi, sizlere, İstanbullulara sunuyoruz.
Değerli İstanbullular, mevcut İBB yönetimi, Ulaşım alanında da her alanda olduğu gibi başarısız olmuştur. Seçilmeden önce millete 35 ana ulaşım vaadi verdiler. Bu vaatlerin 4’ünü bile zor bitirebildiler. Ulaşımda tam yüzde 89 oranında başarısız oldular. Bu başarısızlık hepimize çok pahalıya mal oluyor.
Paradan, zamandan, çevreden; her şeyden kaybediyoruz. Sizlere bu kayıpları gösteren çok çarpıcı iki rakam vermek istiyorum. Her birimiz; trafik nedeniyle 1 yılda 288 saat kaybediyoruz. Her İstanbullunun ömründen tam 3 yıl trafik nedeniyle çalınıyor. Biz, İstanbul’u yavaşlatan, halkımızı bezdiren bu trafik çilesini bitireceğiz. Bunun için de; milletimiz için Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul diyoruz ve 1 Nisan’da İstanbul’un yolunu açmaya geliyoruz!
Kardeşlerim, İstanbul’umuzda 1000 kişiye tam 209 otomobil düşüyor. Her geçen gün Avrupa ortalaması olan 582 araç sayısına yaklaşıyoruz. Ayrıca İstanbul’da; her gün 984 yeni araç trafiğe çıkıyor. İşte geçtiğimiz yılı 5 milyon araç sayısıyla kapattık. Bu yılın sonunda ise 5,4 milyon sayısına çıkacağız. 2029’da bu şehirde tam 6.8 milyon araç olacak. 2004 yılında ortalama yolculuk sayımız sadece 1,54’tü. 2023’te 2,14’e ulaştı. Bu oran 2029 yılında 2,19’a ulaşacak. Avrupa ile Asya yakaları arasındaki yolculuk sayılarımız ise 2023’te 2,76 milyondu. 2029 yılında 3,71 milyona ulaşacak…
Nüfusumuz, gelirimiz ve otomobil sayımız hızla artıyor. Bu yükseliş devam ederken, eğer doğru bir planlama yapamazsak bugünkü manzaranın çok daha kötü boyutlarını yaşayacağız… Bakın bu şehirde; 2014’te her birimizin ortalama yolculuk süresi 49 dakikaydı. 2019 yılında, araç ve nüfus sayımızın artmasına rağmen, planlı yatırımlarımız sayesinde biz bu süreyi 45 dakikaya kadar düşürdük. Ama mevcut İBB yönetimi; ne yapıp etti; 5 yılda bu süreyi, 64 dakikaya kadar çıkardı. Bunların 2019’da görevi devraldığı gün bu şehirde ortalama trafik hızımız saatte 60 kilometreydi. Bugün bu hız saatte 42 kilometreye kadar geriledi. İşte 5 yılın sonundaki toplam tablo budur!
2019’da yüzde 47 olan trafik yoğunluğumuz; bugün ortalama %64’e çıkmıştır. Hele hele zirve saatlerde bu oran %90’lara ulaşmaktadır… Halbuki bunlar millete ne sözler verdiler. “5 yılda 230 kilometre metro yapacağız” dediler, yapmadılar. 2019 öncesinde bizim başlattığımız 10 metro hattının 3’ünün yapımını bile durdurdular. Bırakın verilen sözleri tutmayı; “biz açtık” dedikleri, “boy boy reklamlarını yaptıkları” 47,3 km’lik metro hattının bile gerçekte sadece 8 km’sini yapabildiler.
Bizim yüzde 99’unu tamamladığımız 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattına sadece ve sadece 180 metre ekleyebildiler. Dudullu-Bostancı metromuz 14,3 kilometrelik bir hattı. Bu hattın yüzde 70’lik kısmını, yani 10 kilometresini, zaten biz tamamlamıştık. Onlar bu hattın sadece yüzde 30’luk kısmını, yani sadece 4,29 kilometresini yapabildiler.
Bu beceriksizlikle de yetinmediler. Üstüne bir de, devam eden hatları iptal ettiler. Üstüne üstlük, iptal ettikleri hatlara hafriyat döktüler… Daha da acısı, 5 yılda, bu şehrin geleceği için tek bir “yeni metro hattı ihalesi” bile yapmadılar. İşte İstanbul’un kayıp yıllarından örnekler böyle uzayıp gidiyor. Ama biz İstanbul’a söz verdik! Bunların yarım bıraktıklarını da, hafriyat döktüklerini de, iptal ettiklerini de evel Allah en güzel şekilde yapacağız!
Kıymetli Kardeşlerim, toplu ulaşımda karayolunun ağırlığı %72’lerde. Raylı sistemlerin payı %26’larda. Denizyolununki ise maalesef hala %2 seviyesinde. Biz 2029’da karayolunun payını %60’a düşüreceğiz. Raylı sistemlerin payını %37’ye çıkaracağız! Denizyolunun payını ise yüzde 3’e yükselteceğiz.
İşte 2034 hedefimiz! 2034’te karayolunun ağırlığı yüzde 48’e düşecek. Raylı sistemlerin payı yüzde 48’e yükselecek, denizyolu ulaşımı %4’e çıkacak!
Size söz! Bu büyük hedef için bir an bile durmayacağız! Yerin üstünde kentsel dönüşüm şantiyelerinde çalışacağız! Yerin altında ulaşım projelerinde terleyeceğiz! Ama ne olursa olsun; İstanbul’un hız ve konforunu arttıracağız; insanımıza nefes aldıracağız; ekonomimizi güçlendireceğiz, İstanbul’u yükselteceğiz…
Değerli İstanbullular, Her şeyi bir plana ve programa göre yapacağız… Bu noktada sizlere, İstanbul’un Ulaşım Anayasası olacak, Ulaştıran İstanbul Strateji Planımızı anlatmak istiyorum. “Ulaşım Ana Planı” mızı hayata geçireceğiz. Sürdürülebilir bir ulaşım sistemi için; konforlu, güvenilir, ekonomik, çevreci bir ulaşım altyapısı için; kısa, orta ve uzun vadeli bakış açıları getireceğiz. Tüm projelerimizi; sürekli dijital olarak güncelleyeceğimiz Ulaşım Ana Planı’mıza uygun şekilde hayata geçireceğiz. “Yüksek Kapasiteli Toplu Taşıma Sistemi” diyeceğiz. Cazip ve kullanım kapasitesi yüksek bir toplu taşıma sistemi kuracağız. “Karayolu Ulaşım Altyapıları” diyeceğiz. Tünel yollar, kavşaklar, yeni yollar, otoparklar, otogarlar ve lojistik merkezleriyle ulaşım altyapısını büyüteceğiz.
“Akıllı Ulaşım” diyeceğiz. Akıllı ulaşım yönetim ve denetim sistemini tesis edeceğiz. “Ulaşım Akademisini” kuracağız. Sürücü, yolcu ve yayaların eğitim alabileceği ve tamamen kendi tasarımımız olan Akademimizi hayata geçireceğiz.
Ulaşım Ana Planı kapsamında; Nüfus, gayrı safi yurtiçi hasıla, araç sahipliği, ekonomik büyüme, öğrenci sayısı gibi makro göstergeleri kullanacağız. Sürekli canlı verilerle güncellediğimiz “Ulaşım Talep Tahmin Modelini” geliştirdik. Bu modelle birlikte, artık biz gelecek yıllarda oluşacak yük ve yolcu taşımacılığı taleplerini ve tahminlerini gün gün biliyoruz. Oluşacak talep doğrultusunda İstanbul’un ihtiyacı olan sürdürülebilir ulaşım altyapısını da buna göre kurguladık. Kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlarda; ihtiyaç duyulacak tüm projelerimizi en ince detayına kadar düşünerek hazırladık.
Ulaştıran İstanbul Strateji Planımızın ikinci adımı; yüksek kapasiteli bir toplu taşıma sistemini kurmak olacak. Mevcut 340,5 kilometre raylı sistem hattımızın uzunluğunu, 2029’a kadar 2 katına, yani 650,1 kilometreye çıkaracağız. 2034’te ise 1004 km’ye ulaşacağız. Evet, şu an ekranda, mevcut raylı sistem ağımızı görüyorsunuz.
Bu da Ulaştırma Bakanlığımızın 44.4 km’lik hattı ve İBB’nin 80,5 km’lik raylı sistem hatları. Tüm bu hatları tamamlayacağız. İstanbul’umuzun Raylı Sistem Ağı Uzunluğunu 465,4 km’ye ulaştıracağız.
Ekranları başında bizi izleyen İstanbullulara müjdelerimizi veriyoruz. İşte 14,2 kilometrelik Yenikapı – İncirli- Sefaköy metro hattımız. 18 kilometrelik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattımız. Biz bu iki hattımızı ivedilikle ihale edecek ve bitireceğiz. Böylelikle, Beylikdüzü’nden Bakırköy’e yolculuk süresi sadece 38 dakika olacak.
Denizin altından İstanbulumuzun iki yakasını bir kez daha bağlayacağımız 28 kilometrelik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattımız. Bu hattımızı da tamamladığımızda; benim Beylikdüzü’nden metroya binen bir kardeşim, boğazın altından geçecek; Söğütlüçeşme’ye 78 dakikada ulaşacak.
Bir diğeri; 17,4 kilometrelik Vezneciler-Sultangazi metro hattımız… Bu hattımızla tam 4 ilçemizi birbirine bağlayacağız. Fatih-Sultangazi arasını 26 dakikada kat edebileceğiz. Fatih-Gaziosmanpaşa arasını ise 20 dakikaya düşüreceğiz.
İSTANBUL’A YENİ METRO HATTI
İşte mevcut yönetimin üstüne hafriyat dökerek iptal ettiği, bizimse yeniden hayat vereceğimiz 6,9 kilometrelik Sancaktepe Şehir Hastanesi-Sarıgazi – Taşdelen – Yenidoğan metro hattımız.
Bu hattımız da Yenidoğan ismiyle müsemma olacak. Hattımız Yeniden İstanbul diyenlerin ellerinde, Yeniden Doğacak! 5,4 kilometrelik Sultanbeyli – Kurtköy metro hattımız. Mevcut Üsküdar-Çekmeköy Metro hattımızın devamında; inşası İBB tarafından ağır aksak devam ettirilen Çekmeköy-Sultanbeyli Metro hattının devamında, bu hattımızlar Kurtköy’e ulaşabileceğiz.
6 kilometrelik Sabiha Gökçen –Kurtköy metro hattımız. Kadıköy-Kartal – Pendik – Sabiha Gökçen Havalimanı metromuzun devamından kesintisiz olarak ilerleyecek bu hattımızı da hizmete alacağız. 21,3 kilometrelik Üsküdar-Kadıköy-Maltepe-Kartal tramvay hattımız. Bu hatla, Anadolu Yakası’nda ulaşım talebinin yüksek olduğu ve trafik yükünün fazla olduğu Minibüs Caddemize nefes aldıracağız. 4 ilçemizi birbirine bağlayacağız, milyonlarca insanımızın hayatını güzelleştireceğiz. 3,1 kilometrelik Eyüpsultan-Bayrampaşa tramvay hattımız. Bu hattımız da; Mevcut Alibeyköy-Eyüp – Eminönü Tramvay Hattının Eyüp Feshane İstasyonundan ayrılarak Demirkapı’dan geçecek. Bayrampaşa Meydanı’na ulaşacak…
Ve işte 62,4 kilometrelik uzunluğa sahip, Samandıra – İstanbul Havalimanı raylı sistem hattımız! Bu hattımıza çok değer veriyorum. Çünkü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek hem yolcu hem yük taşıyacak. Kuracağımız yeni 6 lojistik merkezimize bağlanarak Marmaray’ın yükünü üstlenecek. Marmaray’ı gece saatlerinde de yolcu taşımada kullanmamızı sağlayacak. 2 kilometrelik Eyüpsultan-Piyerloti- Miniatürk teleferik hattımız. Bu hattımızla da Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayacağız. Toplamda 184,7 km’lik yeni hattı 2029 yılına kadar İstanbullu hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. İstanbulumuzu 5 yıl içinde 650 kilometre raylı sisteme kavuşturacağız. İstanbul’lu her kardeşim, evinden çıktığında en fazla 10 dakika yürüyerek raylı sisteme ulaşacak!
Değerli Kardeşlerim, ulaşım sorunumuzu kökten çözecek yepyeni hatları 2029’dan 2034 yılına kadar hayata geçireceğiz. İnşallah biz, 2034 yılında raylı sistem uzunluğumuzu, 354 kilometre daha ekleyerek, 1004 kilometreye çıkaracağız. İşte şu anda 28 raylı sistem hattımızı ekranda görüyorsunuz. Kırmızı çizgiyle gösterilenler, 2029 hedeflerimiz. Yeşiller ise 2034’te tamamlanacak hatlarımız. Bu noktada İstanbul’umuzun 50 yılını, 100 yılını ilgilendiren çok önemli bir çalışmamızı anlatmak istiyorum. İnşallah göreve geldiğimizde; Metro AŞ, Aselsan ve TÜBİTAK iş birliğiyle; metroların sinyalizasyon sistemlerinden yeni ulaşım yazılımlarına kadar birçok alanda hizmet verecek bir tesisimizi de kuracağız.
Bugün biz nasıl savunma sanayiinde, bilgi ve teknolojide en yüksek noktaya gelmişsek; İstanbul’umuzu da bu yeni tesisle, ulaşım teknolojilerinde dünyanın lider şehirlerinden biri haline getireceğiz.
Kardeşlerim, bugün insanımız metrobüs duraklarında adeta can çekişiyor. Ben hemen metrobüs konusundaki müjdemi vermek istiyorum. Metrobüs hattımızı, ulaşım talepleri doğrultusunda, Silivri’ye kadar uzatıyoruz.
E-5 karayolunun Büyükçekmece – Kınalı kesiminde; ana yolları ve yan yolları düzenleyerek OTONOM, yani sürücüsüz METROBÜS hattımızı TÜYAP – Silivri arasında hizmete sokacağız. Ve her sabah işine okuluna bin bir çileyle giden İstanbullu kardeşlerime bir müjde daha veriyorum. Her yıl filolarımıza, tam 100 yeni elektrikli metrobüs ve 250 elektrikli otobüs katacağız!
Değerli Kardeşlerim, mevcut İBB yönetimi, deniz ulaşımını teşvik edecek adımları atma noktasında da sınıfta kalmıştır. “Denizin toplam ulaşımdaki payını %2’den %10’na çıkaracağız. Deniz ulaşımıyla metroyu entegre edeceğiz.” demişlerdi. Tahmin edebileceğiniz gibi sonuç yine hüsran! Deniz yolu payı milim ilerlemedi, yine %2 seviyesinde kaldı. Ama biz kararlıyız! Bugün 500 bin olan denizyolu yolcu sayımızı, 2034 yılına kadar iki katına, 1 milyona ulaştıracağız. İstinye – Yenikapı ve Çubuklu – Yenikapı arabalı vapur hattını açacağız. Yine Sirkeci – Harem nostaljik yolcu vapur hattını da hizmetinize sunacağız.
Bununla yetinmeyeceğiz. Beylikdüzü’nden sırasıyla Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Eminönü, Kabataş, Beşiktaş’a; Anadolu Yakası’nda da Maltepe sahilinde benzer şekilde oluşturulacak mini iskeleler kuracağız. Özellikle sabah-akşam iş saatlerinde verilecek hızlı ve sık seferlerle hizmeti arttıracağız. İşte buradan İstanbullulara müjdemi de veriyorum. Göreve gelir gelmez, deniz ulaşımında, aktarmalı yolculukların tamamını ücretsiz hale getiriyoruz!
Kıymetli Kardeşlerim, Bir diğer hedefimiz; halkımızı; bisiklet, motosiklet, scooter gibi araçlardan en güvenli, en konforlu şekilde faydalandırmak. Bunun için de Güvenli Mikromobilite Ulaşım Ağı Dönemini başlatıyoruz. Böylece her gün daha çok hemşerimizi; yeni, çevreci ve çağdaş çözümlerle tanıştıracağız. Bunun için de güvenli mikromobilite altyapısını süratle kuracağız. Biz herkesin evinin önünde bir bisiklet olsun istiyoruz. Bu hedefle; bisiklet parklarının sayılarını hızlıca artıracağız. 2029’a kadar bisiklet yolu uzunluğumuzu iki katına çıkaracağız. 2034 yılında tam 1500 kilometre bisiklet yoluna ulaşacağız! Bisikleti, İstanbul’un en cazip ulaşım araçlarından biri hâline getireceğiz.
Gelelim taksilerimize… İstanbul’umuzda bugün 19.845 taksimiz var. Bu taksiler, günde 1,6 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Ama bu sayı, mevcut talebe yetmiyor. Ortalama talep karşılama %45’te kalırken, yoğun saatlerde bu oran %18’e düşüyor. İstanbullular taksi konusuna dair dertliler… Herkes, taksi bulamama, farklı ücret tarifeleri, yolcu seçme, hizmet kalitesinin düşüklüğü, korsan taksicilik, güvenlik yetersizliğinden şikâyet ediyor.
Biz göreve geldiğimizde ihaleler yaparak taksi eksiğini şehrimizin ihtiyaçlarına göre gidereceğiz. Yine dijital uygulamaları tek merkezde buluşturarak çok başlılığa son vereceğiz. Bunun yanında, taksicilerimiz ile görüştük, esnafımızla görüştük. Burada etkili eğitim, denetim, ödül-ceza ve geri bildirim uygulamalarını da işler hale getireceğiz. Taksi sorunları da diğer sorunlar gibi İstanbulluların gündeminden tamamen çıkacak ve vatandaşlarımızın arzuladığı hizmetleri inşallah bir an önce getireceğiz.
Toplu taşımayı teşvik edici sosyal destek uygulamalarımızı da hızla hayata geçireceğiz. İşte açıkladığımızda halkımızı son derece mutlu eden ilk müjdemiz; Ulaşımda, 0-6 yaş arası çocuklarımızın, babalarına da artık ücretsiz seyahat hakkı vereceğiz. Tabi İlköğretim öğrencilerimizi unutamayız. Onlara da müjdemizi veriyoruz. İlköğretimde okuyan yavrularımıza, ulaşımı tamamen ücretsiz yapacağız. Gençlerimize de müjdemizi veriyorum. Gençlerimizin halihazırda indirimli olan İstanbul kartındaki yolculuk ücret tarifesinde yüzde 40 indirim yapacağız!
Sevgili İstanbullular, gelelim ulaştıran İstanbul Strateji planımızın 3. adımı olan Karayolu ulaşım alt yapılarıyla ilgili müjdelerimize…
İstanbul Avrupa yakasında 88,2, Anadolu yakasında 34 kilometre olmak üzere İstanbulumuza 122,2 kilometre uzunluğunda yeni tüneller kazandırıyoruz. İşte tünellerimiz! İlk 5 yılımızda; Çayırbaşı, Ayazağa, Levazım ve Dolmabahçe etabında 25,7 kilometrelik tünel projesini yapacağız. Büyükdere caddesi ve sahil yoluna alternatif Dolmabahçe’den başlayıp Kilyos’a uzanan tünel zincirini hayata geçirmiş olacağız. Yine Kağıthane – Bayrampaşa Hal arasında 11,6 kilometrelik tünelimizi hizmete açacağız. Anadolu yakasında ise, 10,2 kilometrelik Yenisahra-Bostancı tüneli süratle bitecek. Bu proje ile Göztepe’den doğuya doğru, E-5 Karayolu ile Sahil Yolu arasında kesintisiz bir bağlantı yolu oluşturacağız. E-5 Karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacağız.
İkinci 5 yılımızda ise; 74,7 kilometrelik yeni tünel hedefimizin 50,9 kilometresini Avrupa yakasında Bayrampaşa Hal’den Büyükçekmece’ye uzanan karayolu tüneliyle sağlayacağız. Anadolu Yakasında ise 23,8 km’lik Harem-Çengelköy-Kavacık tünellerimizi hayata geçireceğiz. E-5 karayoluyla TEM otoyolu ve Kuzey-Güney istikametinde iki yakada da boğaz sahil yollarını trafik çilesinden kurtaracağız.
İstanbulumuz, şu an ekranda gördüğünüz karayolu tünelleri ağına sahip olacak. Trafik yoğunluğu üst seviyelerde olan E-5, TEM ve birbirine bağlayan bağlantı yollarının yoğunluğunu azaltacağız. Sarıyer-Beşiktaş arası 12 dakikaya inecek. Beşiktaş – Beylikdüzü arası yolculuk süresi 23 dakikaya, Beşiktaş – Küçükçekmece arası 15 dakikaya, Harem-Kavacık arası 9 dakikaya inecek. Avrupa ve Anadolu yakasında; Altınşehir – Bahçeşehir; Tüyap – Silivri; Sultanbeyli – Kurtköy ve Göztepe – Çayırova arasında toplam 260 kilometre ana yol ve yanyolumuzu düzenleyeceğiz.
Aynı zamanda; İstanbul’da trafik yoğunluğunu artıran 151 kavşağı tespit ettik. 39 ilçede ve tüm mahallelerimizde trafik yükünü azaltacak, İstanbulluya nefes aldıracak kavşak çalışmalarımızı; Mahmutbey, Kağıthane, Bayrampaşa, Eyüpsultan, Ataköy, Zeytinburnu, Bakırköy, Ataşehir gibi en acil noktalardan başlatacağız. 1 Nisan’da inşa süreçlerine başlayacak, tüm köprülü kavşak ve yollarımızı 2 yıl içerisinde vatandaşımızın hizmetine açacağız. Bu çalışmalarımızı yaparken de İstanbullular için, alternatif trafik sirkülasyon projeleri yapacağız ve hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Şehrimizin trafiğini rahatlatacak 2 büyük hamlemiz daha olacak.
Esenler otogarını İhsaniye’ye, Harem otogarını ise Kurtköy’e taşıyacağız. İstanbul’un şehir içi trafik yükünü alırken, şehirlerarası yolcularımızı ve şoförlerimizi de rahatlatacağız. Mevcut otogarlarımızın esnafına, bu yeni otogarlarda öncelik vereceğiz. Otogarları raylı sistemlere entegre ederek; gelen hiçbir kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz. Ağır vasıta trafiğini de iki yakada kuracağımız 6 yeni lojistik merkeziyle şehir dışına alacağız.
Bunların ikisi, Avrupa Yakasında Yassıören ile Anadolu Yakasında Kocaeli sınırımızda Körfez Lojistik Köyleri olacak. Diğer 4 lojistik merkezi ise YeşilBayır’da, Çatalca’da, Kurtköy’de ve Paşaköy’de kurularak ana lojistik sisteminin destek noktaları olarak hizmet verecekler. Lojistik Köylerimizde tüm temel hizmet birimleri, serbest bölge, antrepo tesisleri, tır parkları, teknoloji geliştirme bölgesi, organize sanayi alanları ve demiryolu entegrasyon alanı bulunacak.
Bu yatırımlarımızla, kent içi trafiğinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız. Planlı bir dağıtım modeliyle şehir içi ulaşımında seyahat süresini %20 düşüreceğiz.
Ayrıca İstanbullunun kuzeyinde oluşturacağımız lojistik altyapımızın bir parçası olarak; Karadeniz’in İstanbul kıyısında Kuzey İstanbul Limanı projemizi hayata geçireceğiz. Marmara Denizi’mizdeki gemi trafiğini azaltmış olacağız. Bunun yanında, İstanbul’un güneyindeki trafiği, ağır vasıtalardan arındıracağız.
GÜNDEM
03 Kasım 2024SPOR
03 Kasım 2024GÜNDEM
03 Kasım 2024SPOR
03 Kasım 2024SPOR
03 Kasım 2024GÜNDEM
03 Kasım 2024GÜNDEM
03 Kasım 2024